Skip to content

Få styr på årsafslutningen med Digital Finance – og lidt tanker om 2020

Årsafslutning er først og fremmest præget af at få ryddet op, bogført alt i bund og få styr på de mange afstemninger og dokumentation til revisionen. Data skal forberedes og deles med revisionen, og her kan I med fordel anvende jeres dataplatform til at optimere processen.
6. januar 2020 twoday kapacity

Afstemninger mellem for eksempel debitor og finans, kreditor og finans, lager og finans, samt afstemning af jeres BI ledelsesrapportering til ERP’s finansmodul kan udføres effektivt ved hjælp af dine datamodeller og danne grundlaget for afstemningerne.

Hør mere om Digital Finance her.

Skulle der være uoverensstemmelser mellem dataplatformen og jeres ERP, er det vigtigt at få rettet op og ryddet ud i eventuelle gamle hængepartier, så revisor med tryghed kan se dokumentation for, at der er styr på ledelsesrapporteringen.

Når bøgerne er ved at være lukkede, så husk at tage stilling til, om I har uhensigtsmæssigheder i datagrundlaget, som vil udfordre jer i det nye år, når I skal arbejde med den interne økonomistyring og ledelsesrapportering – og her har brug for at have gode sammenligningstal med året før. I den forbindelse kan det lyde ”tungt og kedeligt” at bruge tid på at forbedre posteringsgrundlaget. Det er dog en vigtig øvelse at prioritere et så korrekt datagrundlag som muligt. En god indsats i forbindelse med årsregnskabet kan året efter give store besparelser i arbejdstid, når der skal laves god sammenligning og analyse.

Når bøgerne først er lukkede, og I har overleveret materialet til revisor, så kommer der helt sikkert også et tilbageløb, hvor revisor kommer med efterposteringer til regnskabet. Her er det vigtigt at holde tungen lige i munden og have helt styr på, hvordan efterposteringerne påvirker datagrundlaget i BI-løsningen.

Den klassiske fejl er, at efterposteringerne bogføres i ERP med for få informationer (2-dimensionelt på konto og selskab), og posteringer, der burde ligge fordelt over året, bare bogføres pr. 31/12. Dette registreringsniveau passer alene til de lovgivningsmæssige krav for årsregnskabet, men understøtter ikke de mangeartede interne analyse- og rapporteringsbehov, der er igennem et regnskabsår. Husk at gøre brug af finansdimensionerne, da ERP-systemet næsten altid kan håndtere en større dimensionalitet end kun konto og selskab. Og husk en god periodisering.

2020 – mulighedernes år

Hos Kapacity oplever vi nogle fokusområder, der optager mange økonomiafdelingers tid:

  • Cloudbaserede ERP- og dataplatforme
  • Medarbejdernes data- og teknologikompetencer
  • Kunstig intelligens (AI)

Uanset om det nye år byder på udviklingsprojekter, fokus på drift eller noget helt andet, så er det vigtigt at stoppe op og få lagt en plan for økonomiafdelingens fokusområder i det nye år. Planen skal være afstemt med virksomhedens strategi og de enkelte medarbejderes personlige KPI’er. Og husk at succes med transformation afhænger af medarbejderes og kollegaers engagement og kompetencer.

Cloudbaseret dataplatform

Mange virksomheder har i de seneste få år oplevet deres første succesfulde cloud IT-projekter, og det medfører en fortsat investeringslyst. Sammenlignet med traditionelle on-premise IT-løsninger er de cloudbaserede løsninger ofte nemmere at installere, de kan skaleres op og ned efter behov, og økonomien følger forbruget. Set med CFO’ens briller betyder det konkret, at de manuelle arbejdsprocesser nemmere kan automatiseres med ny software. Den frigjorte arbejdstid i Finance kan flyttes over på at arbejde mere med analyse og indsigt med en cloudbaseret dataplatform.

Du kan læse mere i vores e-bog om cloud-baseret dataplatform her.

Data- og teknologikompetencer

Et andet fokusområde, der optager mange økonomilederes interesse, er medarbejdernes data- og teknologikompetencer. Det skyldes, at adgangen til disse kompetencer er absolut nødvendige for at lykkes med digital transformation i økonomifunktionen.

Modstand mod forandring er dog ikke ualmindelig, og ambitionen om at få succes med data i økonomifunktionen kan virke skræmmende. Derfor er det økonomiledelsens opgave at tydeliggøre overfor medarbejderne, at det handler om at kunne løse et stigende antal opgaver i fremtiden, få mere indsigt i forretningen og få frigjort tid til at blive en stærk Business Partner. Løsningen er videreuddannelse, og hos Kapacity oplever vi en stor vækst i vores Academy forretning, hvor vi underviser brugere i blandt andet Microsoft Power BI. Power BI er en del af Office 365 og er ved at blive en lige så naturlig applikation i økonomifunktionen som Excel. Værktøjet er intuitivt, og det hjælper med at forbedre analysemulighederne og alle rapporteringsopgaverne.

For at komme godt i gang med Power BI i økonomifunktionen har Kapacity sammensat et Power BI kursus specielt til controllere og andre økonomifolk.

Kunstig intelligens (AI)

Brugen af kunstig intelligens (AI) gør sit indtog i økonomifunktionerne i disse år og særligt indenfor forecasting. Historisk har det i den forbindelse været en stor opgave at indsamle de nødvendige input fra hele virksomheden, og datamængderne kan ofte være store. I en stor koncern er der derudover mange interne bidragsydere til processen, og en global virksomhed har mange udefrakommende faktorer, der kan påvirke de fremtidige resultater. Dernæst kan der være politik indblandet i processen, som forværrer mulighederne for at skabe et godt forecast. Ved at inddrage kunstig intelligens i forecast-løsningen får man mere objektive og konsistente tal, samtidig med at man sparer tid og får øget produktivitet i processen. Det giver mere tid til at analysere på forecast-afvigelserne og forudsige fremtiden, som danner grundlag for bedre resultater.

Læs mere om, hvordan du får succes med AI i vores e-bog her.

Relaterede artikler