Projekbeskrivelse

Saint-Gobain Distribution
har succes med ny salgsanalyse

– manuelt arbejde med regneark blev
erstattet med simpel rapport i IBM Cognos BI

Læs mere her

Da ledelsen for Saint-Gobain Distribution Denmark startede et nyt salgs- og markedsføringsfremmende initiativ, var behovet for at forbedre salgsanalysen en høj prioritet.

“Vi anvender flere forskellige salgskanaler til vores 12.000 kunder, der strækker sig fra store til små virksomheder. Det vanskeliggør vurderingen af den overordnede effektivitet i vores salgsprocesser – ikke mindst fordi vores daværende salgsanalyser involverede en masse kedeligt manuelt arbejde med regneark,” forklarer Morten Nikolajsen, salgsdirektør hos Saint-Gobain Distribution Denmark.

Regneark erstattet med simpel rapport

Kapacity havde tidligere samarbejdet med Saint-Gobain Distribution Denmark-teamet og var blevet en betroet partner i software-løsninger. Nu skulle salgsprocessen optimeres fra start til slut, og en vigtig del af projektet var at skabe mere avancerede salgsanalysemuligheder ved at udvide virksomhedens eksisterende IBM Cognos Business Intelligence-løsning.

I samarbejde med Kapacity udviklede Saint-Gobain Distribution Denmark-teamet en avanceret salgsanalyseløsning, der på et øjeblik giver sælgerne afgørende indsigt om deres kunder. Komplekse regneark er blevet erstattet af en enkeltsidet rapport om hver sælgers kunder, generet af IBM Cognos Business Intelligence og præsenteret via brugerens Lawson CRM-standardbrugergrænseflade.

Kunden præsenteres i tre dimensioner:

  • Størrelse ift. salgsmængde
  • Loyalitet i form af faktisk salg ift. budgetteret salg
  • Omkostninger ved salg

Tilgængelig analyse af kundeadfærd

Især salgsomkostningerne er en vigtig differentiering for Saint-Gobain Distribution Denmark, idet den giver virksomheden mulighed for at bevare profitmargen ved at overtale eller motivere kunderne til at ændre købsadfærd.

”Eksempelvis har mange små virksomheder tendens til at bestille for mange varer og derefter returnere overskudsvarer. Returprocessen er en dyr affære, så vi har brug for at modvirke denne købsadfærd. Derudover er der stor forskel på vores omkostninger, hvis kunden køber via vores netbutik eller i en af vores almindelige butikker. Købsadfærd kan have stor indvirkning i vores margener,” Morten Nikolajsen.

Nu anvender Saint-Gobain Distribution Denmark IBM Cognos-løsningen til at måle alle disse faktorer og give hver kunde en score, som relaterer til deres salgsomkostninger, sammenlignet med gennemsnittet.

“Nu har vi øjeblikkelig adgang til de seneste salgsoplysninger. Vi er ikke længere afhængige af enkelte sælgeres erfaring med, hvordan en kunde skal håndteres,” kommenterer Nicolai Riisager, erhvervsanalytiker i Saint Gobain Distribution Denmark.

En ny og uundværlig arbejdsrutine

I den første måned efter at den nye løsning blev implementeret, brugte hver sælger i gennemsnit den nye rapport 10 gange.

”Rapporten blev straks en vigtig del af sælgernes arbejdsrutine. Vi er stadig i begyndelsen, men i løbet af de næste måneder forventer vi at se væsentlige fordele, især i form af reducerede salgsomkostninger,” lyder det fra Nicolai Riisager.

Og Jesper Clausen har kun positive tilbagemeldinger om samarbejdet med Kapacity:

”Kapacitys tekniske evner er førsteklasses, og de har en meget god projektstyringsmetode, især med hensyn til håndtering af ændringer og overførsel af viden. Takket være Kapacity har vi været i stand til at konstruere en salgsanalyseløsning, som opfylder alle vores virksomhedsmål.”

Om Saint-Gobain Distribution Denmark

Saint-Gobain Distribution Denmark er en del af Saint-Gobain-gruppen og er specialist i engrosdistribution af udstyr og værktøj til den danske bygge- og VVS-branche. Hovedkvarteret ligger i Brøndby, og virksomheden har 1.400 ansatte og driver 60 salgssteder samt 10 lagre i hele landet.

Læs mere om Saint-Gobain Distribution Denmark på deres hjemmeside.