Maersk Tankers demokratiserer adgangen til data med ny dataplatform

Cloud-platformen fra Microsoft Azure gør det nemmere for Maersk Tankers at servicere alle dele af organisationen med data og øger samarbejdet i dataprojekter på tværs af afdelinger.

Data giver optimalt samarbejde i organisationen

”Data er i konstant bevægelse, forretningsstrategier og muligheder rykker hurtigere og hurtigere, og datakilder udvikles eller udskiftes i samme takt. Det stiller enorme krav til agilitet, men også integritet, når vi arbejder med data.”

Ordene kommer fra Rune Bay. Han er Head of Data & Insight hos Maersk Tankers, der tilbyder kommercielle driftsløsninger til rederier inden for tankskibsindustrien.

Data-setuppet i Maersk Tankers er i dag et vigtigt bindeled for, hvordan data flyder og deles mellem teams og samarbejdspartnere. Her bruger de en bred vifte af værktøjer og teknologier for at sikre en konsistent dataplatform, men vigtigst af alt er den overordnede arkitektur og den governance-model de har til at håndtere, bruge og dele data.

”Ingen værktøjer erstatter sund fornuft og rettidig omhu. Klassiske data management-discipliner, samarbejde og ledelsesinvolvering er fortsat nøglen til et sundt datamiljø,” Siger Rune Bay.

Fleksibilitet og moderne værktøjer med Azure

Rune Bays team arbejder lige nu på at migrere eksisterende on-premise data warehouses til skyen og Microsoft Azure.

Azure giver ifølge Rune Bay adgang til en moderne dataplatform uden behov for tung opsætning, konfigurering og vedligeholdelse. Og med den brede vifte af tilgængelige data- og AI-værktøjer i Azure giver det Maersk Tankers mulighed for at vælge den rette teknologi til deres løsninger.

”I stedet for at investere i dyr infrastruktur, der oftest vil have et overskud af kapacitet, når vi ikke bruger det, og begrænse os, når vi har brug for det, tillader Azure og især PaaS-teknologierne os at skalere infrastrukturen efter vores behov,” Siger Rune Bay.

Fra håndværkere til strategiske samarbejdspartnere

Kapacity blev tilbage i 2014 valgt til at etablere Maersk Tankers’ BI-løsning fra Microsoft. Dengang bestod BI-afdelingen i Maersk Tankers af få medarbejdere, så Kapacity spillede en central rolle i opbygningen og udrulningen af det oprindelige BI-setup.

I dag råder Rune Bay over et team af BI-specialister og Data Engineers. Derfor har Kapacitys konsulenter også i højere grad spillet en rolle som strategisk samarbejdspartner, der sammen med Rune Bay lægger de overordnede linjer i implementeringen af datastrategien.

Vi har i løbet af de seneste år fået samlet og kvalificeret et data-team, der bygger videre på det solide fundament, Kapacity har grundlagt. Så når vi bruger Kapacity i dag, er det i høj grad som sparringspartner og inspiration. Og konsulenterne er både dygtige og villige til at oplære og træne vores faste BI- og datamedarbejdere.

Rune Bay, Head of Data & Insight hos Maersk Tankers

Synapse giver ’the best of both worlds’

Maersk Tankers er nu i gang med at implementere Microsoft Azure Synapse Analytics – en samlet analyseplatform. Det gør det nemmere at samarbejde på tværs af afdelinger og skaffe ny viden og indsigter i data.

Rune Bay beskriver Synapse som ’the best of both worlds’, fordi det fungerer som bindeled mellem struktureret og ustruktureret data – du har både fordelene fra et traditionelt data warehouse, hvor data er processeret, og fra data lake, hvor data er lette at tilgå, men du selv skal processere dem.

”Med Synapse udvider vi vores værktøjskasse fra primært at være traditionel ETL og SQL, til at vi nu også kan benytte flere og mere moderne former for databehandling – f.eks. spark, python og scala. Og så giver det både vores engineers og vores analysts mulighed for at arbejde og samarbejde med data, uanset om det er dugfriske filer indlæst i data lake eller allerede behandlet og forfinet data,” forklarer Rune Bay.

I en mere traditionel dataarkitektur ender store dele af data med at blive gemt og glemt. Med Synapse sikrer Maersk Tankers en let adgang til alle data i kataloget, til gavn for alle med lysten og evnen til at behandle data.

Datakvalitet og tilgængelighed

Maersk Tankers vil i fremtiden fortsætte arbejdet med at implementere en centralt forankret dataarkitektur med fokus på datakvalitet, tilgængelighed og – vigtigst af alt – samarbejde på tværs af afdelinger og ansvarsområder.

”Business insight og data governance er ikke noget, man kan isolere til ét team. Det kræver en involvering, der spænder over hele værdikæden, og det kræver en stor indsats at samle alle de gode kræfter og sikre et konsistent samarbejde og et fælles ansvar for værdiskabelse og indfrielsen af de strategiske mål,” afslutter han.

Om Maersk Tankers

Maersk Tankers er en servicevirksomhed, der tilbyder kommercielle driftsløsninger til rederier i tankskibsindustrien og driver en af verdens største flåder. Maersk Tankers formål er at pionere løsninger for deres partnere og planeten. Grundlagt i 1928 har virksomheden 100 års erfaring inden for drift af tankskibe, som i dag bliver brugt til at udvikle og implementere løsninger, der hjælper skibsejere med at øge deres skibes økonomiske og miljømæssige ydeevne. Maersk Tankers beskæftiger cirka 300 medarbejdere i Danmark, Singapore, Indien og USA og har hovedkontor i København.

Læs mere om Maersk Tankers her

Vil du i gang? Det vil vi også

Gør som en lang række af landets mest ambitiøse virksomheder: Udfyld formularen eller tag fat i Søren – så kan vi tage en god snak om jeres udfordringer og drømme.

Søren Toft Joensen
Partner & CCO
+45 26 30 90 01
stj@kapacity.dk