Fremtidens klimarapportering for transport

Kapacity har sammen med Biofuel Express og Fremsyn udviklet den første klimarapporteringsplatform i norden inden for transportsektoren, som giver indsigt i brændstofforbrug og giver virksomheder mulighed for at opfylde dokumentationskrav til CO2-reduktion

En teknologisk front-runner

Biofuel Express er Skandinaviens førende distributør af fossilfrie brændstoffer. Siden 2008 har de hjulpet deres kunder til en succesfuld konvertering fra traditionel fossil diesel til fossilfrie biobrændstof-alternativer.

Biofuel Express har de seneste år lagt stor vægt på digitalisering og automatisering med særlig fokus på databehandling og datadisciplin. Det gør, at de i dag står med nordens første klimarapporteringsplatform – Biofuel Express Insight – som er bygget af Kapacity.

Løsningen giver Biofuel Express’ kunder mulighed for at:

Downloade bæredygtigheds-certifikater, der opfylder dokumentationskrav

Følge deres brændstofforbrug i realtid

Få indblik i deres egen samlede CO2-reduktion

Give indsigt i råvarerne og deres oprindelse

Biofuel Express Insight, der giver virksomheder mulighed for at følge med i  bl.a. CO2-reduktion og brændselstype samt giver mulighed for at downloade bæredygtighedscertifikat.

For os har det handlet om at imødekomme vores kunders behov for at kunne dokumentere deres fremskridt inden for klimaområdet, samtidig med de føler sig i trygge hænder. Her har nøgleordene i særdeleshed været transparens og tryghed. Det er vigtigt, at vores kunder får valideret og gennemarbejdet data, der er til at stole på, og som kan fungere som pejlemærker for virksomhedens interne arbejde med miljø og klima.

Mads Tarpgaard, COO/CFO ved Biofuel Express.

En resultatorienteret klimaløsning

Med løsningen er Biofuel Express’ kunder i stand til at dokumentere, præcist hvilken CO2-reduktion de opnår med deres brændstofforbrug, og hvorfra deres brændstof kommer.

For det er ikke nødvendigvis nok for virksomheder at have en overordnet klimastrategi længere – nu skal der i stigende grad dokumenteres på leverede resultater.

”Det er vigtigt for virksomheder, at de har styr på sporbarheden hele vejen tilbage i kæden. Og med vores løsning kan vores kunder gå ind på portalen og aflæse, at de for eksempel har 92,3 % CO2-reduktion, og at 30 % af deres biobrændstof var baseret på brugt madolie fra Frankrig, mens resten var baseret på animalsk fedt og blev produceret i Singapore. Det er den sporbarhed, vi kan give til alle vores kunder, fordi vores datamodel gør os i stand til det – som igen er fordi vi har fuldstændig styr på vores data,” siger Mads Tarpgaard.

Det siger kunderne om Biofuel Express Insight

Tilbagemeldingen har fra flere af Biofuel Express’ kunder været, at portalen har været med til at skabe ny forretning og kunder gennem det systematiske rapporteringsarbejde med CO2-emissionerne, der kan bruges til at forbedre kundernes grønne portefølje og dokumentere den positive miljøpåvirkning.

‘’Med Insight-portalen har Biofuel Express sat barren højt, og jeg ville ønske, at andre leverandører også ville være i stand til at bidrage med så høj kvalitet af data. Biofuel Express Insight-portalen er blevet et essentielt værktøj for vores team, og det er i høj grad brugt på tværs af forskellige funktioner og geografiske områder – fra indkøb til business controllers, brændstofledere og selvfølgelig bæredygtighedsafdelingen.” – Strategisk indkøber for et af Skandinaviens førende offentlige transportoperatører.

Styr på datafundamentet

Løsningen er leveret i et samarbejde med Fremsyn, der er et konsulenthus med speciale i grøn forretningsudvikling og rådgivning inden for energi og transport. Fremsyn har et stærkt samarbejde med Biofuel Express og har set stor synergi i at samarbejde om løsningen.

Fremsyns strategiske tiltag med at udvikle it-løsninger til at støtte grønne omstillinger i virksomheder er i kraftig vækst – og samarbejdet med Biofuel Express var en ideel begyndelse.

Løsningen er bygget på Fremsyns it-platform, hvor Microsoft Azure-dataplatformen er valgt som fundament for deres løsning. Det blev den, da platformen levede op til deres høje krav om datasikkerhed, databehandling, processering og logik. Samtidig vidste de, at de fik en løsning, der var fremtidssikret og skalerbar, fordi der hele tiden bliver udviklet på platformen.

Biofuel Express Insight-portalen er bygget op i Microsoft Power BI.

Kapacity blev valgt som samarbejdspartner pga. deres ry i markedet og har ifølge Mads Tarpgaard vist høj faglighed inden for de tekniske discipliner, samtidig med at der har været stor lydhørhed over for de ønsker og behov til løsningen, der løbende er kommet til.

”Det var vigtigt for os at vælge nogle teknikere fra øverste hylde, så vi kan vise over for vores kunder, at det her er bygget ud fra best practice af de mest kompetente folk i markedet. Og det er det blevet,” siger Mads Tarpgaard.

Fremtiden er grøn

Biofuel Express har allerede reduceret CO2-udslippet med 259.000 tons i 2020 – svarende til 93.500 personbilers brændstofforbrug på et år.

Nu regner de med, at løsningen kan være med til at få endnu flere inden for transportsektoren over på fossilfrie alternativer.

”Lige nu er vi med den her løsning helt forrest i bussen og foran vores konkurrenter. Nu skal vi blive ved med at udvikle os i takt med nye krav til klimarapporteringen, så vi kan blive ved med at være markedsledende. Det kræver en løbende udvikling af kundeplatformen,” siger Mads Tarpgaard.

Hos Fremsyn har de også andre løsninger fungerende på platformen, og er nu ved at se på, hvordan de kan implementere en lignende løsning hos Biogas Express – et søsterselskab til Biofuel Express.

Om Biofuel Express

Biofuel Express er Skandinaviens førende distributør af fossilfrie brændstoffer. De har eksisteret siden 2008 og tilbyder miljørigtige brændstofalternativer til virksomheder med høje krav til miljø og CO₂-reduktioner.

Læs mere på Biofuel Express' hjemmeside

Om Fremsyn

Fremsyn er et konsulenthus med speciale i grøn forretningsudvikling og rådgivning inden for energi og transport. De leverer bl.a. materiale til forretningsudvikling og grønne beslutningsgrundlag med afsæt i økonomiske omkostninger og effekter inden for klima, luftforurening og støj.

Læs mere på Fremsyns hjemmeside

Vil du i gang? Det vil vi også

Gør som en lang række af landets mest ambitiøse virksomheder: Udfyld formularen eller tag fat i Søren – så kan vi tage en god snak om jeres udfordringer og drømme.

Søren Toft Joensen
Partner & CCO
+45 26 30 90 01
stj@kapacity.dk